Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Partnerji SLING z dnevom odprtih vrat privabili 500 obiskovalcev širom Slovenije

Slovenski superračunalniški centri, partnerji konzorcija SLING, smo tudi letos 18. oktobra odprli svoja vrata, da bi javnosti omogočili vpogled v prostore, kjer se nahajajo nekateri najzmogljivejši superračunalniki v naši državi.

Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov se je odvijal že četrto leto zapored, s ciljem razkriti prostore, kjer delujejo ti izjemno zmogljivi sistemi, ter spoznati njihovo uporabo in delovanje. Šolarji in drugi obiskovalci so se z zanimanjem udeležili dogodka, ki je potekal v Ljubljani, kjer so Arnes, Institut »Jožef Stefan« ter Fakulteta za strojništvo UL predstavili tehnologijo na Teslovi ulici ter Kemijski inštitut na Ažmanovem računskem centru, v Novem mestu na Fakulteti za informacijske študije, v Novi Gorici na podjetju Arctur ter v Mariboru na Institutu informacijskih znanosti, kjer so obiskovalci imeli priložnost spoznati superračunalnik EuroHPC VEGA, ki se uvršča med najzmogljivejše superračunalnike v Evropi in svetu. V sklopu dogodka in v organizaciji Univerze v Mariboru je potekala tudi spletna delavnica Generative AI with Diffusion Models.

Na dan 18. oktobra praznujemo Eksa dan – neverjetno moč superračunalnikov, ki zmorejo izvajati nepredstavljive naloge in spodbujati inovacije ter preboje tako v industriji kot v raziskavah. Beseda “eksa” namreč pomeni 1018 in se v superračunalništvu uporablja za določitev zmogljivosti superračunalnika. Če lahko superračunalnik izvede 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (FLOPS), pomeni, da lahko v eni sekundi izvede več kot 1,000,000,000,000,000,000 operacij s plavajočo vejico na sekundo. Partnerji konzorcija SLING tradicionalno obeležimo ta dan z dnevom odprtih vrat superračunalniških centrov, da bi te zmogljive naprave približali javnosti in navdihnili mlade talente, da se odločijo za poklice v inženirstvu in raziskavah.

Sodelavci podjetja Arctur, edinega zasebnega ponudnika superračunalniške infrastrukture v Sloveniji, so v Novi Gorici študentom in drugim obiskovalcem predstavili svet visokozmogljivega računalništva ter konkretne primere njegove uporabe. Obiskovalci so imeli priložnost ogleda superračunalnika v njihovem podatkovnem centru, kjer so dobili boljši vpogled v arhitekturo strojne opreme. Na koncu so se potopili še v virtualno resničnost ter se naučili več o tehnologiji rendriranja in združevanju umetnosti s tehnologijo. V Mariboru so na Institutu informacijskih znanosti podaljšali dan odprtih vrat na tri dni in v tem času sprejeli več kot 190 obiskovalcev. Na Kemijskem inštitutu so za skupino osnovnošolcev pripravili poseben razširjen program. Z obiskom ter radovednostjo obiskovalcev pa so bili zelo zadovoljni tudi sodelavci Arnesa, Instituta »Jožef Stefan«, Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani ter Fakultete za informacijske študije.

Ali ste vedeli?
Da bi dosegli, kar lahko superračunalnik na eksaravni opravi v eni sekundi, bi morali izvajati eno izračunavanje vsako sekundo kar 31,688,765,000 let.

Foto: Arctur, Arnes, Institut informacijskih znanosti, Fakulteta za informacijske študije

Dostopnost