Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Uvedba dvostopenjske avtentikacije za dostop do Arnesove računske gruče

Zaradi boljše varnosti se za dostop do Arnesove HPC gruče uvaja dvostopenjska avtentikacija (2FA). Prijavni vozlišči hpc-login1.arnes.si in hpc-login2.arnes.si bosta na voljo do 25. oktobra 2024. Po tem datumu bo obvezna uporaba 2FA. S 23. 9. 2024 Arnes dodaja v uporabo prijavni vozlišči hpc-login3.arnes.si in hpc-login4.arnes.si, za kateri je obvezna dvostopenjska avtentikacija. Trenutno s hpc-login.arnes.si dostopamo do hpc-login1.arnes.si in hpc-login2.arnes.si, to se bo 30. septembra 2024 spremenilo na hpc-login3.arnes.si in hpc-login4.arnes.si.

2FA bo na vseh prijavnih vozliščih obvezen od 25. oktobra 2024.

Uporabite lahko dve možnosti 2FA:
1. javni SSH ključ + geslo OTP, kot je opisano zgoraj;
2. javni SSH ključ + žeton krb5

Žeton krb5, ki velja 24 ur, lahko pridobite na prenosnem/namiznem računalniku s:
• kinit <uporabniško ime>@SLING.SI;
• uporabite možnost -K za ssh za posredovanje žetonov krb5.

Upoštevajte, da je uporaba ključa SSH brez gesla izjemno tvegana in je bila razlog za uspešne napade na nekatere HPC-je v zadnjih nekaj mesecih. Če ne uporabljate gesla, obstaja tveganje, da so vaši ključi SSH že ogroženi.

Prosimo, da sledeče storite takoj:
• ssh-keygen -p
ali
• ssh-keygen -p -f <ssh-private-key>
za nestandardno ime zasebnega ključa.

Prav tako odstranite javne in zasebne ključe iz vseh oddaljenih gostiteljev (vključno z Arnes HPC) in jih hranite samo na vaši osebni infrastrukturi.

Nato uporabite:
• eval $(ssh-agent)
• ssh-add,
da se izognete ponovnemu vnosu gesla vsakič, ko se prijavite. Če se morate povezati z vmesnimi gostitelji, preden dosežete prijavna vozlišča Arnes HPC, morate uporabiti možnost -A za ssh za posredovanje ključev v ssh-agentu, ki se izvaja na vaši osebni infrastrukturi, ali uporabite možnost -J <jumpusername@jumphost> za vmesne strežnike za neposredno povezavo s ciljnim gostiteljem.

Dostopnost